سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دانشجویان مهندسی مکانیک شهرکرد

اولین هواپیما خورشیدی آماده پرواز بر فراز اروپا

 

هواپیمای خورشیدی «سولار ایمپالس»، به زودی فرودگاه پایرن سوئیس را به مقصد بروکسل ترک خواهد کرد تا با اولین پرواز بین‌المللی خود، توانایی مهندسان سازنده‌اش را در نمایشگاه هوایی پاریس به رخ بکشد.

سولار ایمپالس که سال گذشته اولین پروازش با انرژی خورشیدی و اولین پرواز طی شب را انجام داده بود، به زودی آشیانه‌اش را به مقصد بلژیک و شهر بروکسل ترک خواهد کرد؛ بروکسل به عنوان اولین مقصد سولار ایمپالس، در آن‌سوی مرزهای سوئیس انتخاب شده تا این هواپیما بعد از انجام اولین پرواز برون‌مرزی‌اش، بیش از پیش برای دستیابی به هدف پرواز دور دنیا در سال 2012 نزدیک شود.

  برتراند پیکارد، رئیس سولار ایمپالس و یکی از معدود افرادی که دور دنیا را با بالن گشته، می‌گوید: «حالا به مرحله نهایی رسیده‌ایم؛ دیگر صحبت از آزمایش کردن نیست؛ این بار همه‌چیز واقعی است. پروازهای بعدی دیگر در شرایط آشنای قبلی در فرودگاه پایرن، انجام نمی‌شود؛ این بار کل اروپا را می‌چرخیم ...»

نمونه اولیه هواپیمای «سولار ایمپالس» (که از HB-SIA الگوبرداری شده) توسط آندره بورشبرگ از فرودگاه پایرن به سمت چهاردهمین فرودگاه پر ازدحام اروپا، فرودگاه بروکسل، پرواز خواهد کرد؛ بورشبرگ، یکی از اعضای شرکت‌کننده در این پروژه است که صرفا برای نشان دادن قدرت انرژی تجدیدپذیر با پیکارد همکاری می‌کند.

بورشبرگ در این مورد می‌گوید: «پرواز دور اروپا و فرود در فرودگاهی بین‌المللی با هواپیمایی مثل سولار ایمپالس، نتیجه تلاش همه اعضای گروه است و موفقیت این پروژه، به همکاری و حمایت مقامات مسوول دولت‌ها بستگی دارد.»

HB-SIA که نتیجه تلاش‌های یک گروه 70 نفره و نیز همکاری 80 نفر طی 7 سال کار و فعالیت است، یک شاهکار مهندسی به حساب می‌آید؛ چراکه این هواپیما تنها با انرژی خورشید پرواز می‌کند و نشان‌دهنده قدرتی است که در مقدار ناچیزی از این انرژی نهفته است.

قاعدتا حفظ وزن در کمترین مقدار، موضوع حساسی است که با وجود بال‌های عظیم 63 متری، اسکلت فیبر کربنی و طراحی خاص اجزا، وزن هواپیما را در حدود هزار و 600 کیلوگرم نگه داشته است؛ مثل این است که خودروی خانوادگی‌تان را کمی عریض‌تر کنید تا به یک ایرباس A340 تبدیل شود!

همچنین روی بال‌ها تعداد 11 هزار و 628 سلول خورشیدی وجود دارد، اما با وجود بیش از 600 متر مربع از سلول‌های خورشیدی، انرژی چندان قابل توجهی برای راندن یک هواپیمای چهار موتوره ایجاد نمی‌شود: «در ساعات نیم‌روز، هر متر مربع از سطح زمین اروپا حدود هزار وات یا 1.3 اسب بخار انرژی نورانی دریافت می‌کند. در طول 24 ساعت، این میانگین به 250 وات/متر مربع می‌رسد. با وجود 200 متر مربع از سلول‌های فتوولتائیک و بازدهی نهایی 12 درصدی سیستم محرکه، موتور هواپیما به قدرتی نه‌چندان بیشتر از 8 اسب بخار یا 6 کیلو‌وات دست می‌یابد که همان میزان قدرتی است که برادران رایت در سال 1903 هنگام ساخت اولین هواپیما به آن دست یافتند.

این هواپیما در روزهای 23 تا 29 می/ 2 تا 8 خرداد، در بروکسل خواهد ماند و بعد از آن برای شرکت در چهل و نهمین نمایشگاه هوایی پاریس (20 تا 26 ژوئن 2011/ 30 خرداد تا 5 تیر 1390) به سمت پاریس خواهد رفت تا هم در روی زمین و هم حین پرواز، به نمایش گذاشته شود- قرار است پروازهای نمایشی، در صورت مساعد بودن شرایط جوی، هر روز صبح انجام شود.

سولار ایمپالس در یک نگاه:
طول بال‌ها 63.40 متر
طول بدنه 21.85 متر
ارتفاع 6.40 متر
وزن 1600 کیلوگرم
موتور 4 موتور الکتریکی
هر یک به قدرت 10 اسب بخار
سلول‌های خورشیدی 11628 عدد
10748 عدد روی بال‌ها
880 عدد روی تثبیت‌کننده افقی
متوسط سرعت پرواز 70 کیلومتر بر ساعت
سرعت برخاستن از زمین 35 کیلومتر بر ساعت
بیشینه ارتفاع اوج 8500 متر



[ دوشنبه 91/8/15 ] [ 8:37 صبح ] [ آرمان اکبرزاده ]

نظر